Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine službeno je proglasila 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prikupljenih 2018. godine, svaki četvrti stanovnik u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Posebno ranjiva skupina su osobe starije od 65 godina od kojih je gotovo svaka treća osoba u mirovini siromašna. Posebno su ugrožena jednočlana kućanstva u kojem žive starije žene. Žalosti i podatak da od 100 ljudi svaka osma osoba živi u kućanstvu koje si tijekom zime ne može priuštiti grijanje.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je 2014. godine Program provedbe Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti (2014. – 2020.). Najveći rizik od siromaštva i socijalne isključenosti čine četiri velike skupine, a to su djeca i mladi, starije osobe i umirovljenici, nezaposlene osobe te osobe s invaliditetom. Pandemija koronavirusa ostavit će, nema sumnje, posljedice i na problem siromaštva i socijalne isključenosti.

Humanitarna udruga Dar dobrote od svog osnutka pokušava provoditi aktivnosti kojima će smanjiti siromaštvo i socijalnu isključenost na našičkom području. Tijekom više od šest godina postojanja oko 270 obitelji s područja Grada Našica koristilo je usluge koje je Udruga pružala na tjednoj bazi. Broj stalnih korisnika kojima se pružala pomoć u hrani i drugim potrepštinama uvijek je bio oko sto obitelji, međutim od početka pandemije virusa COVID-19, Udruga bilježi oko 30 posto veće potrebe nego ikada do sada.

Sigurno je da izvanredne situacije doprinose rastu siromaštva, ali odgovornost prema potrebitima je na društvu u cjelini. Iz tog razloga, Humanitarna udruga Dar dobrote apelira prema svim dionicima da se ne zaborave oni u potrebi, jer oni nisu negdje daleko, oni žive oko nas. Oni su naši susjedi, poznanici, nekad u mladosti od društva priznati građani, oni nisu nevidljivi, oni su dio zajednice kao svatko od nas. Naposljetku, može se zaključiti onim opće poznatim, a to je da siromaštvo nije izbor, ali pomaganje jest.