Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine službeno je proglasila 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prikupljenih 2018. godine, svaki četvrti stanovnik u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Posebno ranjiva skupina su osobe starije od 65 godina od kojih je gotovo svaka treća osoba u mirovini siromašna. Posebno su ugrožena jednočlana kućanstva u kojem žive starije žene. Žalosti i podatak da od 100 ljudi svaka osma osoba živi u kućanstvu koje si tijekom zime ne može priuštiti grijanje.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je 2014. godine Program provedbe Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti (2014. – 2020.). Najveći rizik od siromaštva i socijalne isključenosti čine četiri velike skupine, a to su djeca i mladi, starije osobe i umirovljenici, nezaposlene osobe te osobe s invaliditetom. Pandemija koronavirusa ostavit će, nema sumnje, posljedice i na problem siromaštva i socijalne isključenosti.

Humanitarna udruga Dar dobrote od svog osnutka pokušava provoditi aktivnosti kojima će smanjiti siromaštvo i socijalnu isključenost na našičkom području. Tijekom više od šest godina postojanja oko 270 obitelji s područja Grada Našica koristilo je usluge koje je Udruga pružala na tjednoj bazi. Broj stalnih korisnika kojima se pružala pomoć u hrani i drugim potrepštinama uvijek je bio oko sto obitelji, međutim od početka pandemije virusa COVID-19, Udruga bilježi oko 30 posto veće potrebe nego ikada do sada.

Sigurno je da izvanredne situacije doprinose rastu siromaštva, ali odgovornost prema potrebitima je na društvu u cjelini. Iz tog razloga, Humanitarna udruga Dar dobrote apelira prema svim dionicima da se ne zaborave oni u potrebi, jer oni nisu negdje daleko, oni žive oko nas. Oni su naši susjedi, poznanici, nekad u mladosti od društva priznati građani, oni nisu nevidljivi, oni su dio zajednice kao svatko od nas. Naposljetku, može se zaključiti onim opće poznatim, a to je da siromaštvo nije izbor, ali pomaganje jest.