Projekt „Zaželi R.A.D.O.S.T. – raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se!“ je krenuo uoči samog lockdowna i trebalo ga je odmah u startu postaviti drugačije od planiranog. Virus je svima bio velika nepoznanica koja je unijela puno straha među ljude, pa se isto dogodilo i s našim djelatnicama kao i s krajnjim korisnicima. Međutim, postojala je dvojba treba li svesti odlazak žena samo do vrata i da ne ulaze u domove korisnika ili ne, ali se ipak odlučilo da se sve stavi na višu mjeru provođenja dezinfekcije, nošenja maski i rukavica koje smo osigurali kao Udruga, te obaveznog preobuvanja u kućne papuče pri dolasku kod korisnika.

Silne restrikcije su starije ljude još više odvojile od društva, a dolazak gerontodomaćice u njihov dom je razvedravalo njihov dan. Korisnici su iskomunicirali način rada tijekom radnog tjedna kada bi gerontodomaćica dolazila i obavila sve potrebne poslove čišćenja i pospremanja, ali isto tako bi bila na raspolaganju za vanjske aktivnosti kao što su dostava potrepština, plaćanje računa, odlazak liječniku po nalaze ili u ljekarnu po lijekove te ostalo što su korisnici imali potrebu.

Obilaskom korisnika došlo se do saznanja da su vrlo zadovoljni i zahvalni na ovakvoj pomoći što se nudi i u gradu Našicama te da su sretni što uz tu pomoć ne trebaju napuštati svoje domove, jer im se sve teže samima brinuti oko mnogih stvari, a ujedno i što tako mogu ostvarivati koliko-toliko društvene kontakte što za razliku od domova za stare i nemoćne za vrijeme korone ne bi bilo moguće. Nadaju se da će takva pomoć ostati na raspolaganju i po završetku ovog ciklusa.

U nastavku slijede dojmovi zaposlenica na ovome projektu:

„Početkom pandemije COVID-19 rad se uvelike promijenio. Od svakog krajnjeg korisnika se zahtijevalo da ne bude sa mnom u prostoriji koju čistim. Tijekom ulaska u dom krajnjeg korisnika morala sam imati zaštitnu masku i rukavice, a nakon završetka poslova zaštitnu masku i rukavice sam bacala te nakon toga dezinficirala ruke. Na početku pandemije, ali i sada gledala sam što više dezinficirati predmete i namještaj te prozračivati prostorije. Priznajem kako mi je edukacija koju sam prošla na početku projekta olakšala rad u ovim okolnostima.“

„Pandemija COVID-19 promijenila je rad no drago mi je što sam imala prilike raditi i pomagati korisnicima i u ovakvim uvjetima. Edukacija na početku projekta pomogla mi je u radu jer sam u njoj naučila neke osnovne stvari o virusima i dezinfekciji. Tijekom čišćenja prostorija krajnji korisnici su bili u drugoj prostoriji zbog držanja razmaka, ali i njihovog zdravlja. Dnevno obilazim pet korisnika te nismo htjeli dovodit korisnike u rizik. Razgovor s korisnicima bili je otežan no pronašla sam rješenje i za taj problem. Svakodnevno sam nakon svakog korisnika mijenjala zaštitnu masku i rukavice te sam dezinficirala ruke.“

Vrijednost projekta „Zaželi R.A.D.O.S.T. – raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se!“ je 1.847.448,68 kn, a financiran je u 100%-tnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, dok je ukupno vrijeme trajanja projekta 28 mjeseci.