Humanitarna udruga Dar dobrote sudjelovala je na svečanoj dodjeli nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2022. godinu gdje joj je dodijeljena nagrada u kategoriji „iskorjenjivanje siromaštva“. Nagradu je ispred Udruge primio njen predsjednik, Robert Kresić.

Nagrada Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekta Održiva Hrvatska te ima podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske i održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Nagrade su dodijeljene na osnovi 17 ciljeva održivog razvoja koje su definirali Ujedinjeni narodi. Žutim okvirom nagrađene su tvrtke, pojedinci, udruge i ustanove te gradovi koji su u Hrvatskoj najviše pridonijeli održivosti, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti.

Dodjela je održana u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu u ponedjeljak 12. prosinca, a na kojoj su sudjelovali nominirani koji su ušli u uži krug te uvaženi gosti i pobjednici prethodnih godina. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je više od stotinu prijava te je žiri
odabrao 17 dobitnika za svaku pojedinu kategoriju, odnosno cilj održivog razvoja. Nagradu dodjeljuje National Geographic Hrvatska, Adria Media Zagreb i Grad Zagreb, a dobitnike je birao stručni ocjenjivački sud Žutog okvira.


Predsjednik udruge Dar dobrote Robert Kresić rekao je kako je ova nagrada zaista neočekivana, posebice uzevši u obzir činjenicu da u udruzi nisu ni znali za nominaciju do dva tjedna prije svečane dodjele nagrade. Rekao je i kako ovo nije nagrada samo udruzi, odnosno njenim članovima i volonterima, već i svim dobrotvorima koji podržavaju udrugu od njenih početaka pa sve do danas. Kresić navodi kako je osobita čast biti među onima koji su dosad dobili ovu nagradu budući da se radi o eminentnim organizacijama, institucijama i ustanovama poznatim široj javnosti, što govori da se rad udruge doista prepoznaje i izvan granica našeg malog grada. Isto tako, Kresić navodi kako smatra važnim što se ovom nagradom Grad Našice i dalje brendira kao „mali grad, velikog srca“, grad u kojem žive ljudi koji misle na one koji su u potrebi te se time Našice predstavljaju kao grad koji teži zaštiti onih najranjivijih u društvu.

Za kraj, Kresić navodi kako je nagrada vjetar u leđa za sve one ciljeve i aktivnosti u narednom razdoblju te se nada da će udruga uspjeti izrealizirati projekt Centar dobrote kojim bi se riješio problem nedostatnih prostornih kapaciteta za udrugu i u kojem bi s ponosom mogli izložiti ovu nagradu.